03.05.2021
 
Isušivanje / sušenje prostora  oštećenih delovanjem vode

Tipična oštećenja od vode u stanu : pucanje cevi za dovod vode u uređaj mašina za sudove, bojler, curenje radijatora, pucanje cevi u kupatilu ili pogrešno povezana mašina za pranje veša -  sve je odmah pod vodom. Svako ko misli da je ovo izuzetak greši. Najčešći uzroci štete u domaćinstvu su štete od vode i njenog izlivanja. Adekvatno i pravilno isušivanje/sušenje oštećenja nastala izlivanjem vode potreban je profesionalni pristup i prave i mere sušenja što vam
WINWELL može pružiti svojim iskustvom i profesionalnom opremom.
 
Vremenske prilike znaju da budu značajni uzročnici štete od vode: svi koji žive daleko od reka naizgled su zaštic´eni od poplava. Samo naizgled. Pored  štete od grada, jakih oluja i poplava, jaka kiša je sve više uzrok velikih šteta od vode. Poplavljen podrum je noćna mora za vlasnike kuća posle obilnih kiša. Pored poplava, jaki pljuskovi, neispravni ili nedostajuc´i povratni zatvarači znaju da naprave veliku štetu na objektu. Kao i podzemne vode koje prodiru kroz zidove podruma najčešći su uzročnici oštećenja od vode. Profesionalni isušivači vlage i radnici WINWELL-a su tu da adekvatnim savetima i reše problem.
 
Isušivanje/sušenje stanova i novih zgrada: Vreme izgradnje i adaptacije postaje sve kraće i kraće. Stambeni objekti u kojima je se javlja zaostala vlaga vrlo je teško, čak i nemoguće prirodno isušiti. Zbog uštede energije, spoljne fasade obložene su visokokvalitetnim izolacionim sistemima kako bi se kasnije uštedeli troškovi grejanja. Na taj način se sprečava transport vodene pare iz objekta. U tim slučajevima  se u prostorijama mogu predvideti/pojaviti oštećenja.Ta oštećenja mogu postati vidljiva odmah ili posle nekog vremena  godinama bez isušivanja. To se može rešiti - sanirati  sveobuhvatnim isušivanjem prostora profesionalnim mašinama velikog kapaciteta koje WINWELL poseduje.

Šteta od  vode prouzrokovana  gašenjem: Pored toga, oštec´enje vodom mogu  nastati i upotrebom vode za gašenje kod požara u objektima..

Koji god problem da se javi - imamo pravo rešenje za
svaki problem sa vlagom. Zahvaljujući našem dugogodišnjem iskustvu i velikom specijalističkom znanju, WINWELL je vaš savršeni partner za  saniranje oštećenja nastalih poplavama i izlivanjem vode kao i sušenje novih objekata i zgrada.
 
14.03.2019  Vlaga i pojava buđi na zidovima i drugim mestima u stanu ?

Pojava buđi u stnu - glavni uzročnik je VLAGA. Pojava buđi u vašem domu uzročnik - povećana koncentracija vlage i vlažnog vazduha. VLAGU U STANU možete očekivati u kupatilu (kupanje, sušenje veša, rad mašina za pranje i sušenje veša itd), kuhinji (kuvanje, pranje sudova itd), potkrovlju (sušenje veša u prostoru, boravak ljudi izdisanje, loša izolacija itd) , ali i svim sobama i prostorijama koje se ne provetravaju dovoljno,pa u njima dolazi do kondenzacije vlage.
U početku neprimetna VLAGA se javlja se na mestima gde je topao vazduh. Kada se ohladi, na prozorima možete videti kondenzaciju na staklenim površinama, ali i u ćoškovima, gde se buđ javlja na početku. Loše provetravanje i provetravanje kada je napolju velika vlažnost, dotrajala izolacija i hidroizolacija, pucanje vodovodnih cevi, havarije ostalih instalacija (grejanje itd.) i oštećenje krova jedni su od najčešćih krivaca za prodor vlage u stan.
U svakoj sobi javlja se manje ili više kondenzacije, što je posledica svakodnevnog života: zalivanja biljaka, sušenja veša, kuvanja, a na kraju i disanja! Optimalna vlagau stanu iznosi od 45 do najviše 60 odsto, a višak možete regulisati redovnim provetravanjem. Ukoliko je vlaga i dalje u Vašem stanu potrebno je pristupiti ISUŠIVANJU VLAGE profesinalnim mašinama za isušivanje vlage. Po završetku procesa isušivanja može se pristupiti procesima regulacije relativne vlažnosti u stanu ( apsorberi vlage raznih proizvođača, posuda u koju treba sipati određenu količinu soli itd. Do malih kućnih aparata za isušivanje vlage kapaciteta do 200m3/h )

06.10.2017 VLAGA nastajanje i uklanjanje , deo vezan za stolariju

ZAPAMTITE : KONDENZACIJA SE NE STVARA SAMO NA PROZORSKIM STAKLIMA ILI OKVIRIMA, VEĆ NA SVIM POVRŠINAMA HLADNIJIM OD TEMPERATURE VAZDUHA U PROSTORIJI, A TO SU ZIDOVI. ZBOG TOGA DOLAZI DO STVARANJA PLIJESNI-BUĐI PO ZIDOVIMA! uptrebom mašina za isušivanje vlageodvlaživači vlage, mašine za vlagu,  odstranite suvišnu vlagu u prostoru i svoj prostor učinite zdravijim i boljim za život.

Rešite se kondenzovanja pare i plijesni-buđi
Svake godine na početku hladnog perioda susrećemo se sa istim problemom: Kondenzacija pare na prozorima.
U posljednjih nekoliko godina ovaj se problem pojavljuje u sve više domaćinstava, a razlog je današnji način gradnje usmeren ka štednji energije te u stalno rastućim zahtevima za što većom izolacijom unutrašnjeg prostora objekta.
Ranije, mikroklima u prostorijama nastajala je u uslovima slabije izolacije prostora jer su prozori slabije dihtovali i usled tog je postojala stalna cirkulacija vazduha u prostoru. Taj gubitak toplote nadoknađivao se pojačanim grejanjem, a rezultat svega bio je niski procenat vlage u prostorijama. Kondenzacijske pare i gljivice tada nisu postojale. Danas, zbog štedljivog načina grejanja i dobre izolacije prozora dolazi do manje izmjene vazduha i time se povećava procenat vlage u prostoriji što za vreme hladnog vremena dovodi do kondenzovanja pare na staklu i nastanka plijesni-buđi po zidovima.

KAKO NASTAJE VLAGA U VAZDUHU ?  KAKO IZBJEĆI ILI SMANJITI KONDENZACIJU VODENE PARE?
EVO NEKOLIKO SAVJETA:
Redovno provetravajte prostor!
Provetravajte što je kraće moguće, tj. otvorite sve prozore i vrata i u kratkom vremenu napravite potpunu izmjenu vazduha u prostoriji bez gubitka toplote u zidovima i namještaju!
Pri ''naglom provetravanju'' prozori bi trebali biti otvoreni  5 do 10 minuta!
Kratko naglo provetravanje ne rashlađuje značajno zidove i namještaj tako da ćete i sami primetiti kako brzo će se prostorija ugrejati.
Kako bi se smanjili energetski gubici, isključite grejanje tokom provetravanja.
Pokušajte postići ''poprečno provetravanje'' što znači da biste trebali otrvoriti sobna vrata ili prozor na suprotnoj strani kako bi nastala promaja . Na taj način će se vlažni vazduh iz prostorije izmeniti sa svježim, vlažnim i suvim vazduhom od spolja. Nakon provetravanja ponovno uključite grejanje.
Nakon nekoliko sati vazduh je ponovno upio dovoljno vodene pare tako da ponovno sadrži višak vodene pare pa postupak provetravanja možemo ponoviti. ( dnevno 3-5 puta)
Znatno poboljšanje postiže se nakon dve do tri nedelje.
Prostorije koje se nalaze na severnoj strani bi se zimi trebale jače grejati jer se one više hlade.
Pokušajte u svim prostorijama imati jednaku temperaturu.

KOJE OKOLNOSTI PRI GRADNJI POVEĆAVAJU MOGUĆNOST KONDZENZACIJE VODENE PARE?
1. Postavljanje doprozornika (ram prozora) na spoljnoj ivici zida
2. Duboke ili izbačene prozorske klupice sa unutašnje strane
3. Spuštene zavese ispred prozora
4. Podno grejanje

KOJE OKOLNOSTI PRI GRADNJI SMANJUJU MOGUĆNOST KONDENZACIJE VODENE PARE?
1. Postavljenje doprozornika (ram prozora) u sredini zida
2. Omogućeno strujanje toplog vazduha od radijatora prema prozoru ugrađivanjem radijatora gdje je to moguće ispod prozora.
3. Korištenje boljih materijala za topli spoj ivice profila i stakla
4. Koristiti kod gradnje i proizvodnje stolarije materijale koji imaju bolji koeficijent prolaza toplote.

12.05.2016 – NASTAJANJE I UKLANJANJE vlage u prostoru

Suv vazduh je fenomen labaratorije. Atmosferski vazduh će uvek sadržati vlagu, često u količinama koje sprečavaju prirodnu ventilaciju da obezbedi efektivni odgovor na sušenje objekata.

Bilo da se radi u toku izgradnje, nakon požara ili poplava, čak i nakon perioda nekorišćenja, vlaga će se pojaviti u objektima, često sa štetnim posledicama.

Ovi problemi mogu da se zamaskiraju korišćenjem toplote ili ventilacije (kada su vremenski uslovi povremeno pogodni), ali su nepredvidivi, spori i potencijalno energetski neefikasni.

Isušivači prostora (mašine za vlagu ili mašinsko isušivanje) su jedini način pozitivnog uklanjanja vlage na kontrolisani, efikasan način iz prostora, a pri brzini koja može biti diktirana da odgovara potrebama.

Upotrebom građevinskih isušivača – odvlaživača može se postići ubrzanje sušenja vlažnih procesa, kao što su betonski podovi (cementne košiljice) i gips, ne samo da bi se omogućilo da se građevinski radovi brže nastave, već i kao način koji obezbeđuje sušenje koje neće podsticati pucanja i distorzije. Dalje, betonski podovi upotrebom građevinskih isušivača – odvlaživača će uvek dovesti do odgovarajućeg (potrebnog) nivoa vlage. 

07.04.2016 - SUVIŠNA VLAGA U PROSTORU - uticaj na okolinu

Da li u dnevnoj sobi, spavaćoj sobi  ili na gradilištu : visoka vlažnost u vazduhu je gotovo uvek povezana sa formiranjem kondenzacije.

Vodena para sadržana u vazduhu kondenzuje na hladnim površinama i stvara se neželjena kondenzacija, koja može da dovede do neposredne štete u vašoj okolini. Korozija i rast plesni su najčešće posledice. Štetu ne trpe samo materijali i kućni zidovi, već  i zdravstveni rizik za vas i one oko vas su veliki.

Da li želite da se spreči formiranje kondenzacije i njene negativne efekte na ljude i životnu sredinu, upotreba Isušivača (mašina za isušivanje vlage) je od suštinskog značaja. Samo Isušivač vlage će vam pomoći da brzo, efikasno  i dugotrajno odstranite višak vlage iz vaše okoline.

Smanjiti vlažnost vazduha na razuman i bezopasan nivo i je preduslov za udobnu i bezopasnu životnu sredinu .


01.12.2014 - Prisustvo vode u zidovima

Prisustvo vode u zidovima može da izazove sledeće neprijatnosti:

1) da nepovoljno utiče na termički faktor, što za posledicu ima da je neophodno više grejati prostorije;
2) na zidovima se pojavljuju mrlje, buđ, a u težim slučajevima dolazi do otpadanja maltera;
3) vremenom zidne strukture mogu da pretrpe oštećenja koja se teško saniraju.
Prvo treba definisati četiri oblika prisustva vlage u objektima, to su: atmosferska vlaga, kondenzaciona vlaga, vlaga nastala procurivanjem i kapilarna vlaga.

 

04.10.2014 - Vlažnost cementne košuljice

 cementna košuljica ima sledeće ravnotežne vlažnosti (pri temperaturi vazduha 20*C):

* kod relativne vlažnosti vazduha 50% 1.5%
* kod relativne vlažnosti vazduha 65% 1.7-1.8%
* kod relativne vlažnosti vazduha 90% 3.2%

Imajući uvidu da su klimatski uslovi u stanovima : temperatura vazduha oko 20*C i relativna
vlažnost od 50-65%, sleduje ravnoteža vlažnost cementne košuljice 1.5-1.8%, te je odredba
standarda o vlažnosti 3% neodgovarajuća, pa bi trebalo u praksi prihvatiti vlažnost najviše 2%.
 

05.03.2010 - vreme sušenja cementne košuljice (PRIRODNIM PUTEM)

Kada se govori o kontroli vlaznosti cementne kosuljice treba se podsetiti na njenu prirodu
- da je to jedna vrsta betona, te da u prvoj fazi zahteva negovanje. Kao sto je vec receno, susenje betona je uslovljeno ne samo temperaturom. vec i relativnom vlaznoscu i strujanjem vazduha.

Postoji empirijska formula za izracunavanje vremena susenja cementne kosuljice:
t = 3.6-d2
gde je:
d - debljina kosuljice u cm.

Ovi uslovi vaze pri normalnim klimatskim uslovima i uz postojanje strujanja vazduha brzinom iznad 0.1 m/s. (Kod d = 5 cm, t = 90 dana + negovanje 21 dan ~ 3 meseca).

Otezavajuce okolnosti susenja cementne kosuljice jos mogu bili:
• nepravilan redosled izvodjenja zanatskih radova (malterisanje zidova, molerski radovi);
• "ciscenje" kosuljice od blata njenim pranjem;
• "grundiranje" podloge vodenim rastvorom lepka.

© www.winwell.co.rs

Svi textovi su vlasništvo WINWELL - a, kopiranje ili korišćenje istih bez dozvole vlasnika je podložno tužbi i biće sankcionisano.